. Ma Ipoly napja van.
Hirtelen eltűnt az összes MBT gyógycipőbolt!!!
2011-08-04 14:59:56
Hirtelen eltűnt az összes MBT gyógycipőbolt!!!

Hirtelen eltűnt az összes MBT gyógycipőbolt!!!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez beadvány érkezett, amely szerint az elmúlt időszakban az ,,MBT’’ gyógycipőket forgalmazó MBT Magyarország Kft. üzletei ,,szinte nyomtalanul eltűntek’’. Tekintettel arra, hogy a fogyasztók széles körét érinti az ,,MBT’’ bolthálózat működése, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatni szeretné a fogyasztókat, hogy a felmerülő jótállási és szavatossági igényeik érvényesítése kapcsán hová fordulhatnak. A bizalom elvesztése azért is lényeges, mivel az említett kft. 2009-ben - megosztva - első helyezést ért el a ,,Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban 2009” kategóriában.

 

A probléma okozója az importőrváltás

 

Ezúton tájékoztatjuk az MBT cipő használóit, hogy az üzletek megszűnésének oka nem annak az elterjedt ,,rémhírnek’’ tudható be, amely a termék esetleges egészség-károsító hatását feltételezi.

A mára kialakult helyzet importőrváltás következménye. A korábban kizárólagos forgalmazóként működő MBT Magyarország Kft. együttműködése a svájci beszállító céggel meghiúsult, ezért a kft. felhagyott a termékek forgalmazásával. A kft. helyébe lépő új importőr a lábbeliket forgalmazó üzletek által továbbított szavatossági igények érvényesítését elutasította. Arra hivatkozott, hogy nem jogutódja a korábbi importőr cégnek, így a szavatosság felelőssége a korábbi kizárólagos forgalmazó kft-t terheli.

 

  

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalata az ,,MBT’’ lábbelik minőségét illetően

 

2011 első negyedévében több mint kétszáz ügyfél kereste fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (a továbbiakban: NFH) azért, hogy ,,MBT’’ lábbelivel kapcsolatosan panaszt tegyen, vagy szakvélemény beszerzését kezdeményezze. A vizsgálatot kérő ügyfelek valamennyien hat hónapon túl jelentették be hibás teljesítésre vonatkozó igényüket. A forgalmazó üzletekben ezért az előírásoknak megfelelően minőségi kifogásról szóló jegyzőkönyvet vettek fel, majd többek között javasolták, hogy az NFH-nál kérjenek szakvéleményt. Az NFH megközelítőleg százhúsz esetben adott ki az ,,MBT’’ lábbelire vonatkozóan megalapozott szakvéleményt, mely megállapította, hogy a különböző keménységű talpanyagok összeeresztésénél az ún. PU köztalp (szenzor) berepedezett, morzsolódott, amely talpgyártási hibára vezethető vissza.

 

Bár az NFH vagy más vizsgáló intézet által kiadott szakvélemény sem a fogyasztóra sem pedig a forgalmazóra nézve nem kötelező érvényű, azonban elősegíthetik a polgári peres eljárást megelőző megegyezést a felek között. Fontos ugyanis kihangsúlyozni, hogy a szavatossági és jótállási igények megalapozottságáról és jogosságáról való, azaz az eladó és a fogyasztó közötti egyedi szerződéses jogvitában történő döntés bírósági - vagy békéltető testületi - hatáskörbe tartozik. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezen igények  kereskedők által történő intézésével összefüggő kérdésben rendelkezik hatáskörrel.

 

Mi a teendő, ha a probléma akkor jelentkezik, mikor az üzlet már nem működik, vagy a boltot üzemeltető vállalkozás szűnt meg?

 

Amennyiben az üzlet szűnik meg, akkor az üzemeltető felelőssége ugyanúgy fennáll, köteles a szerződésben vállalt kötelezettségének megfelelően orvosolni a panaszt, kifogást egy másik üzletében.

 

Abban az esetben, ha a vállalkozás szűnik meg, a megszűnés módja (jogutóddal, illetve jogutód nélkül) eltérően határozza meg a fogyasztó érdekérvényesítési lehetőségeit.

 

Jogutódlással történő megszűnés esetén a fogyasztó panaszának, illetve a szavatossági igényének érvényesítése céljából fordulhat a jogutódnak minősülő vállalkozás(ok)hoz.

 

Jogutód nélküli megszűnés esetén sajnálatos módon a fogyasztónak nincs lehetősége panasztételi, valamint igényérvényesítési jogát gyakorolni.

 

Az MBT Magyarország Kft. jogutód nélkül szűnt meg, az MBT cipőket jelenleg forgalmazó új importőr nem jogutódja, így a Kft. által korábban forgalmazott termékekért szavatossági felelősség nem terheli.

 

Az NFH felhívja a fogyasztók figyelmét az MBT cipők kapcsán is fordítsanak rendkívüli figyelmet a vásárlás tényét igazoló nyugta megőrzésére, és a fentiek figyelembevételével járjanak el panaszügyintézésük során.

 

 

További információk: dr. Fülöp Zsuzsanna, szóvivő (06 30-4756293; zs.fulop@nfh.hu)

 

További híreink
Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
Csütörtöki ülésén döntött a Költségvetési Bizottság a 2021-es költségvetéshez benyújtott utolsó körös javaslatokról, köztük arról is, hogy a megszokott 77 milliárd forint...
2020-06-26 20:27:41, Hírek, Fókuszban Bővebben
Brutálisan zuhant Orbán vagyona
Több mint tíz év után változott a miniszterelnök, Orbán Viktor fizetése - írta a Blikk a kormany.hu-ra feltöltött dokumentum alapján. E szerint a kormányfő a korábbi, bru...
2020-06-06 19:55:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Elég volt – távozik a kormány célkeresztjéből az idősotthon igazgatója
A hónap végétől nyugdíjazását kérte a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - írta meg a hvg.hu.
2020-05-22 15:50:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
„Ez egy civil kormány, de van egy félkatonai íze is” – mondta Orbán Viktor szokásos Kossuth rádiós nyilatkozat...
Bővebben >>