Magyarország külföldön is híres az ásványvizeiről. Mielőtt levesszük a palackot a polcról, nézzük meg a víz összetételét. Ha egészségesek vagyunk, bármelyiket választhatjuk, ihatjuk korlátlan mennyiségben, de ha betegséggel küszködünk, nem árt odafigyelni, hogy melyiket tesszük a kosárba.
A Kárpát-medence területe alatt kiváló ásványvíz készletek találhatóak. Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol a kőzetekben található ásványi anyagokat kioldja. A kőzetekből kioldott anyag határozza meg a későbbiekben a víz összetételét. A természetes ásványvizek minden környezeti szennyeződéstől mentesek, palackozás után sem tartalmaznak semmiféle hozzáadott anyagot.
A legtöbbjükben már természetes állapotban megtalálható a szén-dioxid, így az sem minősül adalékanyagnak. Energiamentesek, ezért fogyókúrázóknak is ajánlottak. A szénsavas változat elősegíti az emésztést. Betegség esetén nem árt odafigyelni a bennük lévő ásványi anyagok összetételére. Csontritkulásban szenvedők, jó, ha a magas kalcium és magnézium tartalmú italokat részesítik előnybe.
A vesekő-képződésre hajlamosak viszont pont ezt az összetételt kerüljék. Ha magas a vérnyomásunk figyeljünk oda, hogy alacsony nátriumtartalmú ásványvizet válasszunk. Akinek sok a gyomorsava, vagy refluxban szenved, csak a szénsavmentes vizet fogyasszon, ezeknek lúgos a kémhatása. Ahhoz, hogy túllépjük az ajánlott napi bevitelt ásványi anyagok terén, naponta 8-10 liter ásványvizet kellene elfogyasztanunk.