Napjaink népbetegsége a rák. Sajnos kevesen vannak, akik még nem vesztették el valamelyik közeli hozzátartozójukat a szörnyű kórban. A rák részben genetikai tényező, ez adott, ellene semmit nem tehetünk. A kialakulásáért viszont sokszor mi magunk vagyunk a felelősek.
Ha kicsit előre látóak vagyunk, kiküszöbölhetjük azokat a tényezőket, amelyek nagyban befolyásolják a gyilkos kór kialakulását. Próbáljuk kerülni a félkész ételeket, konzerveket, a bennük lévő tartósítószer növeli a rák kockázatát. Az elszenesedett húsoknak a kukában a helye, ha így sikerült elkészíteni ne sajnáljuk kidobni. A finomított cukrokat próbáljuk kerülni, táplálják a rákos sejteket, szöveteket, elősegíti növekedésüket.
Ha lehetőségük van, minél több időt töltsünk tiszta levegőn. A rossz minőségű, szennyezett levegő szintén káros lehet szervezetünkre. Érdemes a cigarettát is letenni, az általa okozott tüdőrák, túlélési aránya ma még nagyon kicsi. A nyári napsütésben védjük bőrünket, a nagy UV-B sugárzás miatt, inkább válasszuk az árnyékosabb helyeket.
A sugárzás a bőr sejtjeinek genetikai állományát megváltoztatja. Lelkiállapotunk minősége is rizikófaktor lehet. A mindennapos stressz, a konfliktusok kerülése, az elfojtott problémák hosszútávon megbosszulják magukat. Ne féljünk kiállni igazunkért, még ha az veszekedésbe, hangos szóváltásba torkollik is. Mondjuk, ki ha bánt valami, ne mindig a másik érdekeit nézzük. Mosolyogjunk többet, ez a körülöttünk élő emberekre is átragad, mindjárt jó napunk lesz!